Heste til salg: Få et overblik over prisen ved hestehold
Overvejer du at anskaffe en hest – enten til dig selv eller til dit hesteglade barn – så er der en del forhold, du bør undersøge, inden du kaster dig ud i købet. Der er nemlig store udgifter forbundet med hestehold.
Selvom du sagtens kan betale prisen på en hest – måske fordi du har sparet op igennem længere tid – er der store økonomiske udgifter forbundet med det at have en hest. Løbende udgifter vel at mærke, og det skal du naturligvis være klar til.
Samtidig skal du huske, at det er forbundet med et vist personligt ansvar at holde hest. Hesten skal hver dag fodres og plejes, den skal motioneres, og der skal muges ud under den. I det følgende vil vi gennemgå nogle af de vigtigste pointer, du bør overveje, før du køber en hest eller en pony.
Annonce:
Hvad koster det at holde hest?
En hest er ikke alene dyr i anskaffelse. Hestehold repræsenterer en ganske væsentlig månedlig udgift, som du skal være sikker på at kunne dække. Derfor er det vigtigt, at du prioriterer dit hestehold i husholdningsbudgettet, så du så vidt muligt undgår grimme overraskelser i form af høje dyrlægeregninger og lignende.
Opstaldning af hest
En hest skal først og fremmest have et sted at bo – og er du ikke selv i besiddelse af en landejendom med mulighed for dyrehold, skal du leje dig ind hos en landmand, hos en ridestald, eller måske på den lokale rideskole. Mange rideskoler tilbyder opstaldning af privatheste, og dette er måske den mest fordelagtige model.
Når du lader hesten opstalde på en rideskole, vil du have fordelen af at kunne benytte de tilhørende faciliteter som for eksempel ridehus eller udendørs ridebane. Til de fleste rideskoler hører endvidere græs og jordfolde, så hesten kan komme ud på lige fod med rideskolens egne heste. Rideskolen vil sikkert tilbyde services såsom fodring af hesten og udmugning i dens boks, såfremt din hest kan tåle det samme foder og strøelse som alle de andre heste – og så har du naturligvis mulighed for at deltage i undervisning på din egen hest.
Prisen på opstaldning af hest varierer meget fra sted til sted, så her skal du selv ringe rundt og få en snak med gårdejere eller rideskoler i nærheden. Du skal være opmærksom på, at en hest ikke må stå opstaldet alene; heste er flokdyr, og de har brug for selskab fra artsfæller. Lader du således din hest opstalde privat eller hjemme hos dig selv, bør du sørge for, at der som minimum er to heste i stalden. Den ene hest kan til nød erstattes med et æsel, idet æsler godt kan fungere som selskab for en hest.
Fodring af hest
Hvis prisen på opstaldning af hesten ikke inkluderer foder og strøelse, skal dette have en selvstændig post i dit budget. Det gælder også, hvis hesten skal have specialfoder eller en særlig slags strøelse. Du skal i øvrigt sætte en post af til kosttilskud og vitaminer, da nogle heste har brug for dette for at fungere optimalt, og så skal du løbende investere i udstyr til ridning såvel som til hestens daglige røgt og pleje.
Forsikring af hest
Udover opstaldning og mad, skal du sørge for, at hesten er forsikret på behørig vis. Forsikring af hest inkluderer en lovpligtig ansvarsforsikring (i tilfælde af at din hest ødelægger materiel eller forårsager skade på andre mennesker) og en sygeforsikring som dækker i tilfælde af, at hesten kommer til skade eller bliver syg, og som følge deraf skal indlægges på et dyrehospital.
Du bør også sikre dig, at din egen forsikring dækker skader som følge af eksempelvis fald fra hest, og det er samtidig en god idé at sikre, at opstaldningsstedet har en gyldig forsikring, som dækker hvis bygningerne skulle blive udsat for eksempelvis brand eller vandskade.
Dyrlæge og tanddyrlæge
Hesten skal mindst én gang om året vaccineres og have et generelt sundhedstjek af en dyrlæge. Det kan sagtens ske, at hesten skal have ormekur, især hvis den om sommeren græsser med andre heste. Tanddyrlægen kan sørge for, at hestens tænder files (raspes) og efterses en gang om året, så den undgår tandproblemer. Ingen af disse ting er gratis, og du bør på forhånd undersøge priserne på dyrlæge og tanddyrlæge, så du kan skrive dem ind i dit budget.
Smed og skoning af hest
I dag vælger langt de fleste hesteejere at lade hesten sko. Når en hest har sko, skal disse som minimum skiftes hver 7. uge. Priserne på skoning af hest varierer selvfølgelig fra smed til smed, men ligger typisk i et leje omkring 1000 kroner for alle fire sko. Derudover skal alle fire hove én gang om året files og beskæres.
For mange kommer udgiften til skoning og beslag som en overraskelse, men du kan undgå, at det sker for dig, hvis du skriver det ind som en selvstændig post i dit hestebudget.
Udover de ovenfor nævnte udgifter skal du også regne med, at du skal udskifte og tilkøbe udstyr og materialer til såvel rideturen som til pleje af hesten. Ønsker du at modtage undervisning, skal ridetimer også fremgå af budgettet, ligesom eksempelvis ridekort til skove eller andre udendørs arealer i visse tilfælde er påkrævet.
En hest har brug for opmærksomhed
Det er vigtigt at holde sig for øje, at hestehold er en livsstil. Du skal bruge meget tid på at passe og pleje din hest, og det er tid, du ikke kan bruge på andre ting. Det at holde hest kan slet ikke sammenlignes med det at holde hund eller kat. En hest er langt mere krævende, og er du ikke indstillet på dette, er hestehold ikke noget for dig.
Du bør ideelt set besøge din hest hver dag og sørge for, at den har det godt. Om vinteren, hvor hesten står i sin boks hele dagen, bør du sørge for, at den kommer ud og motionere. Det behøver ikke at være i form af en ridetur, hvis du ikke er i humør – du kan sagtens lukke den ud i en lille jordfold, og lade den løbe krudtet af sig. Du kan longere den i volte på ridebanen – eller du kan bare trække den en lille tur.
Det afgørende er, at du er indstillet på at give hesten den opmærksomhed, den har brug for. Skal du på ferie, er det også vigtigt, at der er nogen, som kan hjælpe dig med at se til hesten mens du er væk. Det kan være en god idé at skaffe en part til hesten; en part vil sige, at man deles om at ride og passe hesten, så hele byrden ikke hviler på dig. På den danske hjemmeside Hooves.dk kan du finde masser af hesteentusiaster, som søger part i en hest i dit område.
En hest kan blive syg
Ligesom alle andre levende væsener kan en hest gå hen og blive syg – rigtig syg endda. Især hestens mave-tarm-system er særligt skrøbeligt. En hest kan ikke kaste op, hvilket betyder, at en forgiftning eller en forstoppelse kan udvikle sig ganske fatalt. Inden du lukker hesten på græs, skal du minutiøst gennemgå græsningsarealet for giftige planter, som kan gøre din hest syg.
Det drejer sig for eksempel om vild pastinak, taks, vild gulerod, hulkravet kodriver, padderok, skarntyde, gifttyde, bjørneklo, skærmvortemælk, bittersød natskygge, røllike, hyperikum, mærke, kobjælde, sort natskygge, ranunkel, alsikekløver og brandbæger, som kan skabe forgiftning hos heste – og det kan få alvorlige konsekvenser.
Skader på leveren er ikke ualmindelige hos heste, som er forgiftet, og det kan forårsage fotosensibilitet, hvilket betyder, at hesten bliver følsom over for sollys, idet galdevejene blokeres og giftstofferne frigives til blodbanerne – og derigennem til huden. Denne tilstand vil manifesteres i en reaktion i hestens hud, som ved første øjekast kan ligne solskoldning med væskende sår, udslæt og ødem. Huden bliver følsom over for bakterieinfektion og i værste fald kan der opstå nekrose. Dette vil i sagens natur være yderst smertefuldt for hesten, som vil miste sin energi og appetit og blive deprimeret.
Derudover kan også nervesystemet og forplantningsorganerne påvirkes, ligesom der kan opstå skader på hestens lunger og nyrer samt i tarmkanalen, hvor forgiftningen kan medføre kolik. Under alle omstændigheder er det en rigtig god idé med det samme at ringe til dyrlægen, hvis du har en mistanke om, at hesten har spist noget, den ikke kan tåle.
Du bør samtidig være opmærksom på, at ikke alle heste tåler at gå på græs hele dagen i sommerperioden. Udsættelse for det frodige og sukkerholdige græs kan medføre en inflammationstilstand, som kaldes forfangenhed, hvor læderhuden i hoven løsner sig. Dette er en utroligt smertefuld tilstand og kan i værste fald føre til, at hesten skal aflives.
Det er med andre ord meget vigtigt, at du holder øje med, hvad hesten spiser. Her viser sig endnu en fordel ved at have hesten opstaldet på en rideskole, hvor du altid kan søge råd og vejledning hos dygtige beridere og andre hestekyndige personer – både når det handler om det rent ridetekniske, og når det kommer til hestens kost, røgt og pleje.
Lær at have hest, før du køber hest
Alt hvad du netop har læst, kan virke som en rigtig stor mundfuld – og måske er du nu afskrækket fra at købe hest. Det skal du ikke være. Du bør blot være forberedt på de mange forskellige forhold, der gør sig gældende ved et hestehold og være indstillet på at bruge mange penge og megen tid på din nye bedste ven. Som minimum bør du have taget ridetimer i et år, før du kaster dig ud i at købe hest. Mange rideskoler tilbyder undervisning i ridemærker, som hver især giver en indsigt i de forskellige aspekter ved det at omgås heste.
Det kan desuden anbefales at få part i en hest, før du selv forsøger dig med at holde hest. Som nævnt ovenfor kan du hurtigt finde en hesteejer i dit område, som søger en ansvarsfuld person at dele hesten med – du kan eventuelt spørge dig for på den lokale rideskole eller benytte Hooves.dk.
God fornøjelse med at finde den rette hest!
FAQ BOKS
Hvad koster en hest?
Hvad spiser en hest?
Hvor gammel bliver en hest?
Flere Nyheder
Skadedyrsbekæmpelse i Ringsted: Din Effektive Løsning på Skadedyrsproblemer
Overvejer du at anskaffe en hest – enten til dig selv eller til dit hesteglade barn – så er der en del forhold, du bør undersøge, inden du kaster dig ud i købet. Der er nemlig store udgifter forbundet med hesteh...
Linnea Jensen
09 september 2024